zaterdag 27 december 2008

Feestkerk

In de Stentor, de krant van Zwolle, las ik iets over een kerstfeest in de Broerenkerk, dat eerst een homofeest zou zijn, dat niet doorging wegens te geringe belangstelling. Maar een geslaagd feest.   Zoiets wekt nieuwsgierigheid. Want een kerstfeest in een kerk, daar kun je je van alles bij voorstellen, behalve ’n soort gayparty. Zo heb je in Breda een gotische kerk, dé Grote of O.L. Vrouwekerk, sinds eeuwen in het bezit van de protestanten, waar tegenwoordig bepaalde katholieken hun kerstnachtdienst vieren en enkele honderden meters verder de Sint-Antoniuskathedraal, dat wil zeggen een zogenaamde waterstaatskerk, die de gesloopte kathedraal aan de haven vervangt en waar de bisschop de nachtmis celebreert.
Broerenkerk

Wat eigenlijk mijn nieuwsgierigheid wekte, was de geschiedenis van die Zwolse Broerenkerk, en haar tegenwoordige bestemming. Dat heeft te maken met de voortdurende discussie in dit land, over wat we met die honderden kerken moeten doen, die op het punt staan te worden gesloten.  De katholieke overheid is er in het algemeen niet voor, die kerken een al te profane toekomst te geven. Dan maar liever afbreken.

Ik citeer nu even de website van de Stentor, vandaag: ‘Het kerstfeest in de Broerenkerk kwam gisteravond pas na middernacht echt op gang. Aanvankelijk zou het feest Le(t)s BiGay heten, maar voor dit homothema blijkt in Zwolle weinig interesse. De voorverkoop van de kaarten verliep dramatisch slecht, daarom besloot organisator Thomas Veltman het feest een wat algemener tintje te geven. Het kreeg de titel The Big Christmas Party mee.’

De Br0erenkerk heeft ook een website en de wervende tekst die daar valt te lezen, kan worden samengevat met: ‘Voor al uw feesten!’  Dat is dus het lot van een kerk, die behoorde tot het het in 1465 gestichte, Dominicanen- of Predikherenklooster.

Niettemin is het nog steeds een monument, want, meldt dezelfde website: ‘In de kerk bevinden zich unieke gewelfschilderingen van voor 1500 en fragmenten van renaissance wandschilderingen.‘  De Broerenkerk is in 1988 gerestaureerd.

Ik denk dat sommige gelovigen de volgende slogan best wel brutaal zullen vinden: ‘Ooit wel eens op een dancebeat gedanst in een kerk?  Bezoek dan eens een van de vele feesten in de Broerenkerk.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten