woensdag 17 december 2008

Laatste krantenpers weg uit Breda


In Breda worden sinds kort geen dagbladen meer gedrukt. Voor het eerst sinds 1840, toen Broese en Compagnon de Bredasche Courant zesmaal per week begonnen te drukken.

Aan het Spinveld, een bedrijventerrein in Breda Noord is de drukkerij van BN-De Stem in liquidatie. De apparatuur gaat mogelijk naar Griekenland als de koper de financiering in weerwil van de kredietcrisis rond krijgt. Ik ontleen dit aan Wegener Krant, personeelsblad van de gelijknamige dagbladuitgever.


Een Wipag-rotatiepers, zoals door Wegener Nieuwsdruk gebruikt.

Wegener heeft – en dat zat al heel lang in de pen – zijn drukactiviteiten in het zuiden, dus ook die van BN-De Stem, geconcentreerd in Best, bij Wegener Nieuwsdruk.

Het artikel in Wegener Krant vermeldt dat de traditie van het kranten drukken in Breda teruggaat tot 1863, want ‘in dat jaar rolde de tweemaal per week verschijnende Nieuwe Bredasche en Oosterhoutse Courant voor het eerst van de pers’. Deze naar zijn eigenaar genoemde ‘Krant van Oukoop’ was echter zeker niet de eerste. Toen de protestants-christelijk georiĆ«nteerde Bredasche Courant (sinds de oorlog) een kopblad was van het Rotterdams Nieuwsblad voerde zij een jaartal in haar titel die naar een begin in de achttiende eeuw verwees, maar de database van de Koninklijke Bibliotheek houdt het op 1814.

Met een beetje goede wil, kun je zeggen dat Breda tot in de jaren zestig van de vorige eeuw een two-papercity was. De ‘neutrale’ BC tegenover het rooms-katholiek georiĆ«nteerde Dagblad De Stem. Het BN, dat er nu voor staat, slaat op de combinatie met Brabants Nieuwsblad, de oude concurrent in Roosendaal. Daar werden dus al eerder drukpersen ontmanteld in het kader van de fusiewoede die gedurende tientallen jaren in Brabant heeft gewoed.

Bij De Stem ben ik nog ’n jaartje leerling-journalist geweest. De krant werd toen nog helemaal gemaakt in het hartje van Breda, aan de Reigerstraat. Maar na 168 jaar, volgens Bartjens, is het dus afgelopen met het kranten drukken in deze stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten