zondag 12 oktober 2008

Triomf van de Leugen

Dat werd even een flauwe discussie in De leugen regeert, vrijdagavond. De nrc-columnist Ilja Leonard Pfeijffer, op afstand, want verkerend op een tropisch eiland (zelden heb ik iemand ijdeler zien kijken als deze dichter-publicist op de foto van Kristian de Leeuw), die zich moest verdedigen tegen Lenie ’t Hart van het Zeehondencentrum Pieterburen.
Ilja Leonard Pfeijffer schreef vorige week onder de kop Om te huilen onder meer: 'Het meest schrijnende voorbeeld van commercialisering hoorde ik van een medewerker van de zeehondencrèche in Pieterburen. De crèche trekt busladingen toeristen. Niet alleen de crèche maar heel het dorp is financieel afhankelijk van de inkomsten die de bezoekers brengen.' (Wat 'n erbarmelijk stukje tekst, trouwens.) ‘Maar soms gebeurt het dat er geen zielige zeehondjes te bezichtigen zijn, omdat ze er niet zijn. Dat kan natuurlijk niet. De toeristen komen voor de zeehondjes. De medewerkers van de crèche trekken er dus op uit met speedboten en scheuren vlak langs de zandbanken waar de zeehondenfamilies zitten. Meestal zijn er dan in alle paniek wel vanzelf een paar huilertjes die hun moeder zijn kwijtgeraakt. Die nemen ze dan mee naar Pieterburen om liefdevol te verzorgen.'

Lenie ’t Hart in de studio bij Felix Meurders: ‘Van voor tot achter gelogen. We hebben niet eens speedboten.’

Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Ik heb als columnist het recht zoiets te verzinnen.’
Je zult helemaal uit Pieterburen naar Hilversum zijn gekomen om dit te vernemen. Ik vond ernaar kijken en luisteren al verloren tijd. Maar de leugen triomfeerde, dat wel.

Fotomontage Pfeijffer en 't Hart: tv-beelden VARA



(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten